pühapäev, 23. september 2018

Kahe viimase nädala kokkuvõte, kaloraaž ja kardio. Vaid kaks nädalat veel!

Hei, armsad lugejad!

Alustasin seda postitust tükk aega tagasi ja kui tegelikult tahtsin nädalate kaupa teha kokkuvõtteid, siis nüüd on kujunenud välja, et ühes postituses võtan kokku kaks nädalat. Nii ka seekord. Alustame aga kohe pihta. 

13. NÄDALA KOKKUVÕTE

Keskmine kehaline aktiivsus (Level 3) - 94% (kõrgeim oli 132%).
Nädalas kulutasin 15 825 kcal, keskmine 2261 kcal (kõrgeim 2454 kcal).
Samme tegin kokku 86 206, keskmine 12 315 (kõrgeim (kõrgeim 15 350 sammu).
Magasin keskmiselt 6 tundi ja 50 minutit.
Tegin kokku 8 trenni, millega kulutasin 2538 kcal, keskmiselt 317 kcal (kõrgeima kulutusega trenn 713 kcal).

Nädala lõpus keskmine kaal endiselt 59,4, kaalulangus kokkuvõttes 0. Siiski nägin sellel nädalal seekordse ettevalmistuse madalaimat kaalunumbrit - 58,6. Käisin kohe viis korda järjest kaalu peal, et kindel olla. Kaal kõigub ikka päris palju ja õnneks suudan ma siinkohal jääda rahulikuks ja usaldan rohkem peegelpilti ja ümbermõõte. 




Nagu näha siis nädala keskmine kehaline aktiivsus on järjest madalam. Kindlasti võib siin mängida rolli ka asjaolu, et tööl massaaži tehes ma ei saa kella käe peal kanda ja mõnikord on neid massaaže mitme tunni jagu kokku. Aga ega ma neid numbreid nii tõsiselt ei võtagi ja nendele ei toetu, lihtsalt huvitav on jälgida, võrrelda ning analüüsida. 

Sellel nädalal keskendusin rohkem iseendale ja võtsin aega ka enda eest hoolitsemiseks. Mitmel korral tegi põhjaliku kehahoolituse, kus koorisin nahka ja hiljem kreemitasin mõnusa eeterliku õliga rikastatud kehavõiga sisse. Nii koorija kui kehavõi teen endale ise ning panen sisse just sellist eeterlikku õli, mille tuju parasjagu on. Minu puhul aroomiteraapia mõjub ning hea eeterlik õli tõstab tuju, rahustab. 

Laupäeval käisin Elvas, kus viisin läbi õpitoa. Kui Sa veel ei tea, siis minu suureks hobiks on ka käsitöö. Avastasin enda jaoks juba üsna ammu makramee tehnika ja pikka aega olen vahelduva eduga selles tehnikas ehteid meisterdanud. Minu töödega on võimalik tutvuda SIIN. Elvas on selline vahva koht nagu Pillapalla peotuba, kus korraldatakse erinevaid õpitubasid. Väga armas ja hubane koht, kus on võimalik ka ise üritusi korraldada või sünnipäeva pidada. Minu ehted jäid ühele armsale inimesele silma ja uuris minult, kas oleksin huvitatud tulema Elvasse õpetama. Olen juba päris mitu õpituba teinud ja kui kutsutakse, siis võtan kutse alati vastu, sest ma naudi seda! Ka sellel laupäeval. Nii tore oli vahelduseks oma mõtted ettevalmistusest eemale saada, teha hoopis midagi muud. Osalejaid oli omajagu ja nende seas nii täiskasvanuid kui ka noori tüdrukuid. Aeg läks nii kiirelt ja mul on alati nii ülihea meel õpitubade ajal näha, kui osalejad satuvad hasarti ja on oma tööst nii vaimustuses. Õpituba kestis peaaegu neli tundi ja kõik läksid koju ühe ilusa käevõruga. Suure tõenäosusega lähen sinna veel õpetama kuid siis juba pisut uute mõtetega. 


Laupäeval tuli ka minu armas sõbranna Tartusse, kellega koos plaanisime teha ühe mõnusa trenni. Siin mainiksin ära, et see trenn lõppes pisut nukralt. Juba soojenduse ajal käis põlv korra vales asendis ja oligi valu platsis. Tegin neid harjutusi, mis valu ei tekitanud ja teistele leidsin alternatiivi. Sain tuhara küll põlema, kuid HIIT jäi selleks korraks ära. Õhtul tegi üks väga hea füsioterapeut mulle korraliku lihashoolduse. Selgus, et reie lähendajad on väga pinges ning selle kinnituskoht võiski järgi anda ja valu põhjuseks olla. Väike tuharalihas oli ka ikka korralikult valus. Pärast oli aga hea olla ja lihased olid kohe märksa elastsemad. Kui Sa seda loed, siis aitähh Sulle veelkord! Ma olen väga tänulik! Treener ütles, et vigastused ongi praegu kerged tulema, sest olgem ausad, jalad saavad korralikult koormust (kolm korda nädalas + HIIT erinevate hüpete ja spurtidega). Põlveliigesed on tegelikult juba tükk aega olnud tundlikumad kui muidu. Edasi peab lihtsalt ettevaatlik olema. HIIT trennid tuleb ilmselt edaspidi teha sõude- või ski ergomeetril. 

Aga ma olen tugev ja ei lase sellel väikesel vigastusel end rajalt maha tõmmata. Ikka juhtub. Tahtsin veel rääkida oma uutest trenniriietest. Nimelt enne trenni käisime sõbrannaga läbi buduaari turult. Mina läksin sinna kindla eesmärgiga - tahtsin endale ka soetada uue Eesti brändi trenniriided - Luminescence. Esiteks tahan toetada Eesti tegijaid kui vähegi saan ja trenniriideid pole ju kunagi liiga palju. Teiseks on need riided lihtsalt niiiii megailusad! Kolmandaks on Meeli niivõrd armas inimene. Ilus ja tohutult naiselik ja no temale sobivad need riided nagu valatult. Ja neljandaks leidsin ma, et olen olnud piisavalt tubli, et end ilusate riietega premeerida ja seeläbi pisut motivatsiooni tõsta (pealegi on varsti varsti tulemas jõusaali fotosessioon). Alguses ma olin üsna kindel et võtan ühevärvilised retuusid ja siis selle imeilusa spordirinnahoidja. Leidsin nad buduaari turult üsna ruttu üles ning proovisin siiski mõlemaid pükse. Ja no need heledamad, mis on spordirinnahoidjaga sama materjali, olid niii ülimugavad jalas ja ma päriselt armusin neisse ära. Lisaks tundus mulle, et heledamad on tugevamast materjalist ja kui ühevärvilised kumasid natukene läbi, siis heledad kohe üldse mitte. Retuusid võtsin S suuruse ja spordirinnahoidja M. Praegu on see M mulle natukene suurevõitu, kuid eks ma ju varsti kosun jälle. Olen nendes riietes juba ka mõned trennid teinud ja ütleme nii, et rahvast täis saalis need tähelepanuta ei jää. Riiete materjal on supermõnus ja trenni teha on ääretult mugav. Mina igal juhul ootan juba põnevusega järgmist kollektsiooni. 



Pühapäeval oli üliilus ilm ja me otsustasime Liisuga minna Meenikunno rabasse hommikust sööma ja loodust nautima. Võtsin ka kaamera kaasa ja pistsin uued trenniriided kotti, et nendes ilusas looduses mõned klõpsud teha. Natukene pildimaterjali ka siis. 



Värskes õhus maitseb toit ikka palju paremini. Tegin hommikul endale pudru ja kohvi valmis ning panin kotti kaasa. Rabas kõndisime järveni, panime piknikuteki maha ja nautisime. Sain natukene ka paljajalu rabas ringi tatsata (pilte tehes) ja nii mõnus oli. Pikalt muidugi ei teinud seda, sest lõpuks hakkas veidi külm. Ilm oli igal juhul super ja selline tunne oli, et terve päev võiks seal olla. Aeg läks kiirelt. Tundsin, et see rabas käik andis uueks nädalaks uue energia. Rahustas, maandas stressi, võttis muremõtteid vähemaks ja uni oli õhtul üsna magus. Olen Liisule nii tänulik selle päeva eest! 


14. NÄDALA KOKKUVÕTE

Keskmine kehaline aktiivsus (Level 3) - 75% (kõrgeim oli 121%)
Nädalas kulutasin 13 485 kcal, keskmine 1926 kcal (kõrgeim 2393 kcal).
Samme tegin kokku 69 891, keskmine 9984 (kõrgeim (kõrgeim 13 908 sammu).
Magasin keskmiselt 7 tundi ja 47 minutit
Tegin kokku 7 trenni, millega kulutasin 2194 kcal, keskmiselt 313 kcal (kõrgeima kulutusega trenn 627 kcal).

Nädala lõpus keskmine kaal 58,64, kaalulangus 740g.

Sellel nädalal pidin kella korduvalt käe pealt ära võtma ja see võib keskmist kehalist aktiivsust ka mõjutada. Trennides ei kuluta ka enam nii palju energiat kuna pulss püsib madalam. HIIT trennid parandavad ikka tohutult hästi aeroobset võimekust ja üsna ruttu on pulss kohanenud ja ei tõuse koormusel enam nii kõrgele. Siiski tunnistan, et olen püüdnud rohkem leida aega ka lihtsalt olemiseks ja puhkamiseks kuna energiat jääb järjest vähemaks ning kui korraks saangi seda kusagilt ammutada, siis üks trenn võtab üsna ruttu jälle tühjaks. Teisipäev oli mul ka päris mitu pikka massaaži ja ma tundsin, et andsin sellega vist oma energia ära, sest alates kolmapäevast tundsin end väga kehvasti. 




Trenni ma kolmapäeval ei teinud. Käisin pärast tööd rullmassaažis ja see oli päris mõnus lõõgastav. Avastasin aga, et mul tekivad järjest kergemini sinikad ning reie välisküljel on sinised täpid täpselt selle rulli mustriga. Otsustasin, et igaks juhuks ma enam rullima ei lähe ja jätan viimased korrad võistlushooaja lõpetamiseks. Siis ju kulub ka lõõgastus ära. Rullmassaažist räägin natukene lähemalt eraldi postituses, sest muidu läheb see siin juba liiga pikale. Olen saanud seal käia ka regulaarselt diagnostilise kaalu peal ning Figuraline on nii armas, et lubab mul ka edaspidi seal kord nädalas käia. Viimati näitas seal kaal rasvaprotsediks 13,5%. 

Kolmapäeva õhtul käisime veel koos Marisega poseerimist harjutamas. Seekord panin ka võistlusbikiinid selga. Tuju oli kuidagi kehv ja juba tekkisid pähe igasugu negatiivsed mõtted - mul pole ju jalalihast ollagi, tuhar on ka väike, poseerimine ei tule välja, vormi pole, kõndida ei oska jne. Tegin järelduse, et poseerimine võiks jääda ikkagi päeva esimesse poolde, eriti nüüd kui pea iga õhtu tunnen, et olen energiast tühjaks imetud. Kui nüüd tagantjärgi pilte ja videosid vaatasin, siis mõtlen, et tegelikult pole ju asi nii hull midagi. 



Neljapäeval vedasin end õhtul kuidagi trenni kuigi enesetunde poolest oleks hea meelega läinud otse koju magama. Ma kõndisin kõikudes, külm higi oli peal ja kogu keha valdas tohutu jõuetus. Pulss oli ka kuidagi väga madal võrreldes teiste päevadega. Tegin trenni ära ja läksin koju puhkama.

Õnneks oli reedel mul töölt vaba päev. Püüdsin hommikul kauem magada. Siis läksime Marisega trenni. Soojenduseks tegime koos poseerimist. Taaskord mõned pildid ja videod, et oleks analüüsimiseks materjali. Minul oli üsna mõnus ja intensiivne seljatrenn. Pärast trenni vedelesin pool tunnikest saunas. Lihtsalt silm kinni ja isegi ei mõelnud midagi vaid nautisin sooja. Keha rasvaprotsent on juba omajagu madal, mistõttu on ka pidevalt külm. Sain kokku ka Happy Emotions Photography fotograafiga ning vaatasime septembri alguse fotosessiooni pilte. Sorteerisime veidi, valisime paremad pildid välja. Varsti peaksin kogu materjali enda kätte saama. Igal juhul mõjus ka see tujutõstvalt, sest ilusaid pilte oli. Niivõrd ilusas looduses sai ju pildistatud. 


Eile käisin pärast tööpäeva lõppu trennis ära. Tuhar sai jälle mõnusalt tuliseks ja lõpetasin sõudeergomeetri HIIT-ga. Ükspäev vaatasin veel youtube-st videosid, kuidas õige tehnikaga tõmmata. Sain 500m aja veidi paremaks küll, kuid siiski eelistaksin HIIT-i teha trepil või skillmills trenažööril koos vaheharjutustega. Pärast trenni käisin kodus söömas ja suundusin kohe Aura terviseklubisse, et nautida veeprotseduure ja sauna. Treener oli ka seal, tegime vees erinevaid venitusi ja võimlesime. Peaaegu kolm tundi olin ja nautisin. Õhtuks oli mul veel omajagu toitu süüa, sest laupäeviti on kaloraaž ka kõrgem. Vaatasin filmi, tõmbasin pleedi peale, sõin maitsvat toitu ja nautisin teed. Ammu pole suutnud end nii vabaks lasta. Täna on siis puhkepäev. Püüdsin kauem magada, aga ikka olin 8 paiku hommikul juba üleval. Lõuna paiku käisime treeneri ja tiimikaaslastega koos poseerimist harjutamas. Veidi nagu andis kindlust juurde, et päris lootusetu juhtum polegi. Tuju ongi parem ja saan pühapäeva õhtut nautida. Jälgin siin vaikselt ka teiste tegemisi, sest mitmed tuttavad on juba täna lavale astunud. Kes Poolas, kes Eestis. 

KALORAAŽ JA KARDIO

Enne veel kui lõpetan, siis tahaksin rääkida natukene kaloraažist ja kardiost, sest paljud on küsinud nende numbrite kohta. Ma pole väga pikka aega midagi pidanud muutma. Kaloraaž on endiselt 1800kcal, jalapäevadel 2000kcal ja laupäeviti annab veel rohkem peale, ehk siis 2200kcal. Mõnel nädalal oleme teinud vaid kaks kõrgema kaloraažiga päeva ning mõnel nädalal on kõik kolm päeva olnud kaloraaž 2000. Süüa saab tegelikult veel korralikult, aga nagu ma ka varem olen maininud, siis minu keha nõuab ikkagi rohkem ja tühja kõhu tunne on üsna tihti. Või on siis asi hormoonides. Mõnikord on selline tunne, et sööks terve külmkapi tühjaks. Mis ma aga olen märganud, et minu puhul aitavad, on seedeensüümid. Vahepeal võtsin enzymedica seedeensüüme ühe suurema toidukorra ajal, kuna niikuinii koosnes toidulaud palju värskest kraamist. Nüüd olen neid jälle võtnud enne igat toidukorda ja olen tähele pannud, et täiskõhu tunne tekib rutem ja kõht püsib kauem täis. Samuti ei ole pikka aega enam olnud mingeid imelikke isusid. Kui varem oli mul päevas kaks toidukorda vähemalt magusad, siis nüüd ma tegelikult pigem eelistan süüa soolast - köögiviljad munaga, kana, riis jne. 

Kardiot ma tegelikult väga palju ei tee. Vist. Kolm korda nädalas on HIIT. See kestab tavaliselt 25-30 minutit koos soojenduse ja rahuliku lõpuga. Mõnikord kui teen kohe pärast põhitrenni, siis soojenduse peale nii kaua aega ei lähe ja saan isegi rutem tehtud. Kord nädalas olen teinud pikema jalutuskäigu, matka või rattasõidu. Üldiselt olen ka päeva jooksul üsna aktiivne. HIIT on selles mõttes hea, et ta võtab vähem aega, kuid mida lähemale võistlused saabuvad, seda raskem on seda teha ning tihti mõtlen, et rahulik pikem kardio oleks parem variant. HIIT nõuab lihtsalt palju suuremat pingutust, energiat ning sellest taastumine on samuti kehale raskem võrreldes tavalise pika ühtlases tempos tehtava kardioga. 

Tahaksingi küsida Teilt, armsad lugejad, et millist kardiot eelistad Sina? Milline on Sinu lemmik trenažöör kardio jaoks? Võid vastata kommentaaridesse.


Selleks korraks ma lõpetan ning arvatavasti kirjutan Teile nüüd alles pärast Soome võistlusi. Panen kogu oma energia hetkel võistlusteks valmistumisele, et tuua lavale võimalikult hea vorm. Jooksvalt püüan aga ikka oma tegemisi kajastada instagrami vahendusel, seega kui soovid ikka kursis olla, siis otsi mind sealt üles. 

Tahan veel kord tänada kõiki, kes elavad kaasa ja jälgivad minu teekonda! Suured tänud kõigi nende heade soovide ja sõnade eest! Armsad olete! :)









2 kommentaari:

  1. kes su treener on? kas on igal võistlusperioodil olnud sama treener? mida arvestasid treeneri valikul või kuidas valida üldse treenerit?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Treener on Taavi Truija. Eelmine võistlusperiood oli mul teine treener aga nüüd järgmiseks valmistun samuti Taavi all. Tartus väga suurt valikut pole ja mina läksin Taavi jutule, kuna teadsin üht tüdrukut, kes samuti tema all võistlusteks valmistus ja tema vorm oli väga ilus ja tema soovitas ka.

      :)

      Kustuta