reede, 23. september 2016

Toidu energiatihedus, shirataki nuudlid, retseptid

Kes mind juba natukene tunnevad, siis teavad, et toit ja söögitegemine on minu kirg. Mulle väga meeldib uusi maitseid proovida, katsetada põnevaid retsepte ja avastada uusi tooteid. Dieedi ajal olles olen mõnikord lihtsalt võtnud aja, et poodides ringi käia, uudistada ja silte lugeda. Nii olen enda jaoks mitmeid uusi tooteid avastanud, mis sobivad ideaalselt dieediperioodiks. Dieedil olles on iga kalor arvel (eriti kui neid on päeva peale vaid 1400) ja kuna mulle meeldib süüa mahuliselt suuri portsjoneid, siis tuleb teha nutikaid valikuid - valida toiduained ja toidud mis on madala energiatihedusega. Toidu energiatihedus on suurus, mis näitab mitu kalorit saame ühest grammist tarbitud toidust. Madala energiatihedusega toidugruppide kiudaine ja vee sisaldus on suur ning rasvade sisaldus enamasti väike. Suure energiatihedusega toit tähendab seda, et saame juba väga väikese kaaluga toiduportsjonist väga palju energiat. Samal ajal madala energiatihedusega toit annab sama kaaluga toiduportsjoni juures oluliselt vähem energiat. Et oleks selgem pilt, siis toon siia ühe pildi, millel kõik toidud annavad võrdselt 200kcal.


Uusi avastusi on olnud juba päris mitmeid. Mõtlesin ka Teile neid tutvustada - idee on teha aegajalt postitusi, kus räägin ühest kindlast tootest lähemalt, lisaks tuua välja ka mõned retseptid, kus ma olen neid kasutanud. Kuna tänaseks õhtusöögiks avasin uue paki shirataki nuudleid, siis alustaksingi nendest.

SHIRATAKI NUUDLID

Juba mitu aastat olen olnud suur umami poe fänn. Neil on Tartus olemas ka pood, aga kuna lahtiolekuajad mulle tavaliselt ei sobi, siis tellin ikka ja jälle tooteid internetipoe kaudu. Tihtipeale läheb ostukorvi summa ikka sinna 30€ kanti ja siis on transport tasuta. Dieediperioodil olles avastasin enda jaoks sealt ühed huvitavad nuudlid, millest olen juba mitmeid roogasid valmistanud - shirataki nuudlid



Kes veel ei tea, siis shirataki nuudlid on traditsiooniline jaapani tervisetoode, mida valmistatakse konjakijuurest ja kaltsiumhüdroksiidist (looduslik happesuse regulaator mida tehakse munakoortest). Konjakijuurest valmistatud nuudleid nimetatakse Shirataki nuudliteks. Konjakijuur on ürdisarnane taim Amorphophallus Konjak, mida kasvatatakse Jaapanis. Konjakijuurt kasutati algselt ravimina ja seda on seal söödud juba üle 1500 aasta. See on täiesti looduslik – 97% konjakijuurest on vesi ja ülejäänud 3% on kiudaine nimega glükomanna. 

Konjakijuur sisaldab palju mineraale ja vähe kaloreid - umami poes müüdavad nuudlid annavad 100g kohta vaid 9kcal. Nuudlitel endal maitset peaaegu pole, mistõttu sobivad need eriti hästi erinevatesse kastmetesse, vokkidesse ja suppidesse, mille maitse need suurepäraselt endasse imevad. Tekstuurilt võib neid ehk võrrelda peenikeste riisinuudlitega. Just selle omapärase tekstuuri pärast ma ka neid kasutan, lisaks annavad toidule väheste kaloritega mahtu juurde ja kõht saab paremini täis. Ise ma pole teadusuuringutega tutvunud, kuid väidetavalt aitavad shirataki nuudlid alandada kolesterooli ja parandada soolestiku peristaltikat (ilmselt tänu kiudaine sisaldusele). Lisaks on nuudlid gluteenivabad. 

Nuudlid on pakendis vedeliku sees pallikesteks kokku sõlmitud. Kasutamiseks tuleb nuudlid kurnata, lahti harutada ning külma veega loputada, seejärel asetada 1-2 minutiks keevasse vette. Nüüd on nuudlid valmis kasutamiseks erinevates roogades.

NUUDLIROOG TUUNIKALAGA

Seda rooga olen teinud juba mitmeid kordi kuna see on lihtne ja valmib kiirelt, kaloreid annab vähe, aga portsjon on suur. Mänguruumi on samuti palju - mõnikord kasutan tuunikala asemel sinki, teinekord jätan üldse liha välja ja lisan hoopis kikerherneid. Iga kord kasutan ka natukene erinevaid maitseaineid, vastavalt tujule. Seekord serveerisin kõrvale ka sepikut, kuna jätsin õhtusse pisut rohkem kaloreid ja see sobis kastme sisse pistmiseks ideaalselt! Jagan Teiega retsepti tänase õhtuse nuudliroa versioonist.

100g shirataki nuudleid
100g suvikõrvitsat, ribastatud
55g porgandit, ribastatud
50g paprikat
150g purustatud tomateid (konserv)
140g tuunikalakonserv vees
40g Thai Choice kookospiima
50g/2 viilu Fazer Maakodu viieviljasepikut
Küüslaugupulber
Sool
Tšillihelbed
Persillade maitseainesegu
Pipar
Serveerimiseks sidruniviil ja koriandrilehti

KOKKU 398kcal
SV 40g
RASV 11g
VALK 32g

Kurna shirataki nuudlid ning loputa külma veega. Aseta keevasse vette 1-2 minutiks, seejärel kurna. Kuumuta pann, lisa pannile ribastatud porgand ja suvikõrvits, tükeldatud paprikas ja natukene vett. Hauta köögivilju pannil kuni on pehmed, seejärel lisa nuudlid. Siit edasi maitsesta vastavalt soovile. Mina kasutasin küüslaugupulbrit, tšillihelbeid, soola-pipart ja persillade maitseainesegu. Lõpuks lisa purustatud tomatid ja kookospiim. Sega ning vajadusel maitsesta veel. Kõige lõpus lisa tuunikalakonserv ja kuumuta veel veidi. Serveeri, pigista peale veidi sidrunimahla, lisa soovi korral koriandrilehti. Kõrvale röstisin kuival pannil kaks viilu Fazeri Maakodu viieviljasepikut. Seda oli mõnus kastmega koos süüa. 



SHIRATAKI NUUDLI KARRISUPP MEREANDIDEGA

Originaalretsept ja idee pärineb umami lehelt. Mina tegin sellest aga oma versiooni ja peab ütlema, et see sai supermaitsev! Sain lausa kaks kausitäit suppi süüa, maitsemeeled said rahuldatud ja kõht mõnusalt täis. Kindlasti teen lähiajal uuesti. 

300ml vett
1/2 kana puljongikuubikut
100g aeduba
80g porgandit
100g šampinjone
1/2 spl punast karripastat
1/2 tl kalakastet
45g kookospiima (Thai Choice)
80g kooritud krevette
40g marinaadis rannakarpe
50g Vici lumekrabipulka
100g shirataki nuudleid
Soola
Pipart
Peotäis värsket koriandrit
Laimimahl

KOKKU 369kcal
SV 27g
RASV 13g
VALK 33g

Aja vesi potis keema. Lisa puljongikuubik. Lisa aeduba, tükeldatud porgand ja seened. Lisa kookospiim ja lase keema tõusta. Nüüd lisa karripasta ja sega edasi kuumutades, kuni see on täiesti lahustunud. Maitsesta veel kalakastme, soola ja pipraga. Loputa sõelal shirataki nuudlid. Lisa nuudlid keevasse karripuljongisse ja keeda paar minutit. Lisa krevetid, ribastatud lumekrabipulgad ja rannakarbid. Maitsesta suppi laimimahlaga ja serveeri värske koriandriga. 



Armsad lugejad, andke teada, mida Teie arvate sellisest ideest ja kas Teid huvitaksid taolised kirjutised siin blogis? Millest veel sooviksite rohkem lugeda? Ootan Teie arvamusi! :)

Mina naudin nüüd masala chaid ja sätin varsti magama, sest ka nädalavahetus tõotab tulla üsna tegus. Head-ööd ja ilusat algavat nädalavahetust!




2 kommentaari:

  1. Võiksid probiootikumide kohta ka väikse update'i teha, kas endiselt on olemine parem, kui enne?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! :) Hetkel kirjutan lähemalt oma võistluspäevast ning pärast seda, ehk siis homme, ongi mul plaanis kirjutada veel probiootikumidest - natukene Võrus toimunud loengust ja oma tervislikust seisundist.

      Kustuta