laupäev, 10. september 2016

Dr.Ohhira probiootikumid

Lubasin, et räägin küll refeed päevast, aga enne tahaksin puudutada probiootikumide teemat. Ükspäev viskas messenger mulle ette sõnumid, mille on facebook ilmselt kuhugile eraldi kausta arhiveerinud, sest ma polnud neid varem märganud. Ei kujuta ette, kuidas nad nüüd mulle silma jäid aga mul on hea meel, et need avastasin.

Ühes kirjas pakuti mulle prooviks Dr.Ohhira kollageeni jooki ja probiootikume. Selle kirja saatis mulle Sven, kes tegeleb Ohhira toodetega Eestis. Kiri oli pärit juunikuust ja sel ajal mul seedimisega probleeme ei olnud. Uurisin toodete kohta natukene lähemalt ja need hakkasid mulle suurt huvi pakkuma (eriti just probiootikumid). Kuigi kiri oli juba tükk aega tagasi mulle saadetud, võtsin siiski ühendust ja küsisin toodete kohta lähemalt. Rääkisin ka oma probleemist ja nii pakkuski Sven, et annab mulle esialgu prooviks probiootikumid. Saime ka kokku, rääkisime toodetest lähemalt ja esialgu sain kaasa kolm karpi. Ühes karbis on 30 kapslit ning tegelikult jagub sellest kuuks ajaks, kuna soovituslik on võtta 1-2 kapslit päevas. Minul aga on üsna murettekitav probleem, millele tahaks võimalikult kiiresti lahendust leida. Seega arvas Sven, et esimese karbi võiksin võtta nii, et 4 kapslit päevas - 2 hommikul ja 2 õhtul, mõlemal korral tund aega enne sööki. Vastutasuks soovis Sven, et räägiksin oma kogemustest täiesti siiralt ja ausalt oma blogis. Hetkel olen neid võtnud alla nädala ja on veel ilmselt vara midagi toime kohta rääkida. Vaevlen endiselt kõhuprobleemidega, kuid samas olen lugenud ja ka Sven hoiatas, et algul võibki seedimine pigem korrast ära minna, kuna organism kohaneb. Igal juhul annan aega.

Mis on probiootikumid ja miks me peaksime neid üldse võtma?

Inimese seedekulgla pikkus on kuni 9 meetrit. Soolestikus asub kuni 70 % inimese immuunrakkudest ning seal toimub tarbitud toidu seedimine, imendumine ja väljutamine. Meie soolestikus on üle 400 erineva tüübi häid sõbralikke baktereid, millest enamik paikneb jämesooles. Inimese „mikrofloorat“ mõistetakse siiamaani vaid osaliselt, kuid on teada selle otsustav tähtsus inimese tervisele.

Kasulikud bakterid on olulised immuunsüsteemi efektiivseks funktsioneerimiseks, allergiate vältimiseks, põletike kontrollimiseks, hormonaalse tasakaalu ja seedeelundkonna üldise tervise tagamiseks.



Tavaliselt on head ja halvad bakterid omavahel tasakaalus. Kuid antibiootikumide tarvitamine, stress, toitumisharjumused ja elustiil võivad rikkuda hapra tasakaalu, mille tagajärjel võivad hakata vohama nii halvad bakterid kui ka pärmseened. Soolestiku mikrofloora tasakaalu mõjutavad ka meie toitumisharjumused ja elustiil.

Probiootikumid tähendavad tõlkes "elu poolt". Probiootikumide all mõeldakse enamasti piimhapet tootvaid baktereid, näiteks laktobatsille ja bifidobaktereid, mille puhul uuringud on näidanud, et need annavad tulemusi soolestiku mikrofloora tasakaalustamisel. Piimhappebaktereid ja muid probiootikume leidub looduslikul kujul mitmetes hapendatud ja kääritatud toitudes, kuid neid saab ka lisandina juurde võtta.

Probiootilised toidud on näiteks naturaalne jogurt, keefir, hapukapsas, hapendatud kurgid ja seened, miso, fermenteeritud sojaoad, kimchi, kombucha.

Prebiootikumid on ained, mis soodustavad heade bakterite kasvu - nad on sooles leiduvate bakterite energiaallikad. Prebiootikumid on toidu mitteseeduvad koostisosad, mis soodustavad jämesooles meie normaalse floora, eriti bifidobakterite kasvu ja paljunemist. 

Prebiootilise toimega aineid leidub puu- ja köögiviljades, kaunviljades, korvõielistes, siguris, nisus, sibulas, küüslaugus, porrus ja teistes toiduainetes.

Lisaks probiootilistele toitudele on võimalik häid baktereid ka purgist juurde võtta. Seda tasuks kaaluda juhul, kui hapendatud toite ei sööda igapäevaselt, läbi on tehtud antibiootikumikuur või vaevad mõni pikemat aega kestnud tervisemurele (näiteks seedehäired, kandida, kõrge kolesteroolitase, ekseemid, allergiad). Mina olen proovinud oma menüüsse lisada rohkem hapendatud toite, kuid need muutused menüüs pole senimaani veel väga head tulemust andnud. Dr.Ohhira probiootikumid leidsid ise minu juurde tee just siis kui vaja, seega otsustasin neile võimaluse anda ja siiralt loodan, et need aitavad mind. 

Dr.Ohhira probiootikumid

Dr. Ohhira probiootikumid on 21. sajandi kõrgtehnoloogia. Synbiotic toode (koosneb nii pre-kui ka probiootikumidest) sisaldab endas kaheteistkümne sõbraliku bakteri tüve (looduslikult esinevad prebiootilised toitained on tähtsad soolestiku heaolule), nelja orgaanilist hapet (aitavad luua jämesooles õige pH taseme) ja palju olulisi mikrotoitaineid nagu näiteks vitamiine, mineraalaineid ja aminohappeid. 



Dr. Ohhira probiootikumid on toodetud hooajalisest toorainest kasutades looduslikku kääritamismeetodit. Tootmine võtab aega kolm aastat, mille jooksul kääritamise ja küpsemise protsessid korduvad piimhappebakteri toimel erinevatel loomulikel temperatuuride neli hooaega. Kohaliku päritolu toidu koostisosad, igaüks erinevast aastaajast, lisatakse õiges järjekorras kääritamiseks mõeldud tünnidesse. Seejärel lisatakse piimhappebakter, misjärel algab pikk kääritamisprotsess. Seda protsessi korrates (erinevatel aastaaegadel hooajalise tooraine lisamisel), kääritab piimhappebakter korduvalt tünnis olevaid produkte. Samal ajal kogudes erinevaid toitaineid nagu aminohappeid, peptiide, vitamiine, mineraale, orgaanilisi happeid, kiudaineid, oligosahhariide, polüfenoole ja flavonoide.

Kääritatav bakter, mida kasutatakse dr. Ohhira probiootikumides, on ohutu. Kahekümne aasta pikkuse perioodi jooksul tehtud uuringud rahvusvaheliste uurijate poolt kinnitavad dr. Ohhira patendeeritud piimhappebakteri tüve TH10ne kõrget funktsionaalsust. On teaduslikult tõestatud, et eelpool mainitud bakter on 6,25 korda tugevam kui ükskõik mis muu bakterioloogidele teadaolev bakter. See bakter aitab reguleerida immuunsüsteemil tasakaalu ning samuti näitab kõrget antibakteriaalset toimet, mis on omistatud antibakteriaalsetele ainetele, mida tüvi tekitab.



Miks valida just Dr.Ohhira probiootikumid
  • Teaduslik tugi : Dr Ohhira probiootikumidel on üle 20ne teadusliku uuringu, ülikoolide poolt ( Teadusuuringud leiad siit
  • Dr. Ohhira probiootikumid on arendatud välja iidse ja pika käärimisprotsessi käigus, kasutades 12 piimhappebakterit.
  • Nad on kapseldatud oma prebiootilisse kasvukeskkonda. Enamus probiootikumidest toidulisandid sisaldavad ainult probiootikume. Dr. Ohhira probiootilised kapslid sisaldavad mõlemat - nii probiootilisi kui ka prebiootilisi tüvesid, tagamaks nende püsimajäämist.
  • Prebiootikumid aitavad toita sõbralikke baktereid meie soolestikus – osad piimhappebakteri tüvedest on meile täiesti ainulaadsed. Nad mitte ei ole ainult eluliselt vajalikud meie tervisele, vaid ka ainuke viis neid toita on läbi prebiootikumide.
  • Koosneb patendeeritud TH 10 tüvest – Dr. Ohhira arendas välja oma piimhappebakteri tüve, mis on kuus korda tugevam kui ükski muu tänapäeva bakterioloogidele teadaolev piimhappebakteri tüvi.
  • Elus ja elujõulised bakterid, mida ei ole külmutatud ega kuivatatud!
  • Täiustatud mõjusus – kolm aastat kestev kääritamise protsess garanteerib, et tugevaimad bakterid jäävad ellu.
  • Toode ei vaja külmutamist! Kääritamine hoojalisel (loomulikul) temperatuuril tagab selle, et kapslite säilivusaeg toa temperatuuril on kolm aastat.
  • Sobib ka väga tundlikule seedimisele – kääritamine muundab kasvukeskkonna koostisosasid (toitainerikkad juurviljad, puuviljad, seened ja vetikad) hoopis teise vormi.
Info on pärit dr.Ohhira koduleheküljelt - http://www.ohhira.ee/et/home. Lisaks on neil ka YouTube kanal, kus on eestikeelsete subtiitritega videod. 

22.septembril toimub aga Võrus dr.Ohhira probiootikumide LOENG, kust plaanin samuti osa võtta. Täpsemat infot saab dr.Ohhira FB lehelt. 

Loengus räägitakse põhiliselt soolestiku mikrofloorast, immuunsüsteemist, krooniliste haiguste ravist, epigeneetikast, isetervenemise põhialustest ja tervenemiskriisist. Loeng on mõeldud kõigile, kes soovivad mõista paremini keha toimimise põhialuseid ning rakendada neid süsteemselt enda tervise korda tegemisel.

Luban, et kirjutan Teile ausalt oma kogemusest probiootikumidega ning annan jooksvalt teada, kuidas minu organism neile reageerib. Püüan iga päev oma keha tähele panna ja teen igapäevaselt märkmeid. Õpin oma keha tundma.

Ilusat pühapäeva, armsad lugejad! Järgmine kord juba lähemalt refeed päevast. 







1 kommentaar:

  1. Hei.

    Bakterite maailm on suur ja lai. Hetkel on see avastamata maa ning seetõttu äärmiselt huvitav. Palju asju saab üsna kindlalt väita kuid samas on väga paljut, mis on veel küsimärgi all ning enamust me veel ei oska küsidagi :D Heietan kuid ainult seetõttu, et see teema on ka mulle viimased aastad väga suurt huvi pakkunud ning olen bakterioloogia teadusel pidevalt
    silma peal hoidnud.
    Jagan enda huvi ka sinuga ja soovitan sul lugeda neid artikleid.
    Chris Kesser, loen tema artikleid regulaarselt: https://chriskresser.com/5-uncommon-uses-for-probiotics/

    Science based medicine on koht, kus käin tihti, pluss selle artikli kirjutaja tuletab oma olemuselt sind meelde :D : https://www.sciencebasedmedicine.org/everything-you-always-wanted-to-know-about-fermented-foods/

    See artikkel on vastukaaluks skeptilise alatooniga kuid samuti väga väärt lugemist: https://www.sciencebasedmedicine.org/gut-check/

    Preciciosn Nutrition on samuti koht kus saab hea ülevaate teemadest: http://www.precisionnutrition.com/all-about-probiotics
    Mu lemmik koht kus teaduslikke artikleid otsida. Tasuta meta-analüüsid: http://onlinelibrary.wiley.com/cochranelibrary/search/

    Veelgi, soovitan tungivalt lugeda raamatut "Võluv soolestik" Giulia Enders -ilt. Suurepärane teadusliku taustaga teos, mis on nauditavalt ja loetavalt kirjutatud.

    VastaKustuta