pühapäev, 29. mai 2016

Kokkuvõte pudrunädalast

Nagu ma juba eelmises postituses mainisin, siis selle nädala alguses võtsin endale eesmärgiks alustada igat päeva ühe maitsva ja toitva pudruga. Fitlapis on lausa 19 isuäratavat retsepti, nii soolaseid kui magusaid. Valisin igaks hommikuks välja ühe, ehk siis nädala jooksul proovisin ära 7 erinevat retsepti. Siin on siis minu kokkuvõte sellest nädalast. Pildid putrudest pole just kõige kaunimad, sest söön hommikut enamjaolt töö juures otse karbist. Jagan Teiega ka retsepte, kuid need on kõik minule määratud kogustega ja minu tehtud asendustega. Oma täpsed kogused saate siis kui teete end Fitlapis kasutajaks (kolm päeva on ju täitsa tasuta). 

ESMASPÄEV

Pühapäeva õhtul hakkasin siis esmaspäevaks retsepti välja valima ja selgus, et päris paljudes retseptides on kasutatud piima ja see oli mul kahjuks otsakorral. Valisin siis esmaspäeva hommikuks koorese pudru munaga. Kuna kohvikoort ei olnud, siis asendasin selle hapukoorega. Maitsestasin kurkumi ja karriga, mis andsid pudrule ka ilusa kollase värvuse. Munast tegin pannil kiire scrambled eggs-i. Muna sai ka eriti kollane, sest kasutasin kodukana mune. Pildi pealt on näha, et puder ja muna on pea sama värvi. Kõrvale siis kodujuust. Väga toitev söök sai ja maitses hästi. Retsept läheb igal juhul lemmikute alla! 

RETSEPT
Muna 109g
Hapukoor (rasva 10%) 32g
Kodujuust (rasva 4%) 117g
Odrahelbed 54g

Panin odrahelbed keevasse vette ja keetsin pehmeks. Kõige lõpus lisasin hapukoore, maitsestasin soola, pipra, kurkumi ja karriga. Kloppisin munad kausis lahti, lisasin soola-pipart ja tegin pannil kiirelt scrambled eggs-i. Putru serveerisin kodujuustuga.


TEISIPÄEV

Seekord valisin magusa pudru - puder kaneeli ja õuntega. Osa piima kasutasin latte tegemiseks ja osa pudru valmistamiseks. Mul on ju Jura piimavahustuskann, mis teeb piima mõnusalt vahuseks. Piimaga pudrud on ideaalsed nendeks hommikuteks, mil on isu ka latte järele, sest piima kogused on täitsa parajad.  Puder sai taaskord väga maitsev ja kõht püsis kaua täis. Sõin hommikut kella 8 paiku ja poole ühe ajalgi veel tundsin, et päris tühi kõht pole, aga ikkagi sõin lõunat.

RETSEPT
Piim 222g
Kohupiimakreem rasvatu 188g
Kaerahelbed 35g
Õun 68g
Kookoshelbed 10g
Maitseks kardemon, kaneel ja stevia

Panin piima ja vett pooleks, ajasin keema ja lisasin kaerahelbed. Ülejäänud piimast tegin vahu latte jaoks. Lasin pudrul vaikselt podiseda kuni oli enam-vähem valmis. Seejärel lisasin tükeldatud õunad ja lasin veel veidi podiseda. Maitsestasin stevia, kardemoni ja kaneeliga. Kohupiimakreemi maitsestasin steviaga, segasin sisse ka kookoshelbed. Serveerisin kohupiimakreemi pudru kõrvale. 



KOLMAPÄEV

Kolmapäeval sõin mitmeviljaputru kohupiimaga. Natukene üle poole koguse piimast läks latte tegemiseks ja ülejäänud pudrule. Mulle hullult meeldib kohupiim ja kohupiimakreem. Magusatele putrudele lisan alati ka kaneeli ja kardemoni.

RETSEPT
Piim 266g
Kohupiimakreem rasvatu 226g
Metsmaasikad 41g
Neljaviljahelbed 31g
Mandlid 9g
Maitseks stevia, kaneel, kardemon

Panin piima ja vett pooleks ning keetsin valmis pudru, maitsestasin steviaga. Kohupiimakreemi maitsestasin samuti steviaga ja sekka lisasin sügavkülmast metsmaasikaid. Pähklitest valisin mandlid, mille hakkisin peenemaks ja puistasin pudru peale. Kõige peale veel raputasin kaneeli ja kardemoni. 


NELJAPÄEV

Neljapäeval mõtlesin, et võiks vahelduseks süüa soolast putru ja valisin välja retsepti “soolane hirsipuder singiga”. Mina kasutasin hirsihelbeid, kuna oli kiire ja helbed saavad rutem valmis. Vaatasin, et helvestes on kaloraaž veidi kõrgem – arvutuste järgi umbes 10%. Seega kaalusin helbeid sellevõrra väiksema koguse. Sibulat panin küll vist rohkem ja ka tomatiga ei koonerdanud. Järgmine kord proovin tavalise hirsiga teha, arvan et jääb parem. Maitse oli muidugi hea, aga tekstuur oli ehk liialt pehme - natukene nagu kartulipudru moodi. Tavalise hirsiga jääks ilmselt sõmeram. Sõin oma portsu ära ja kõht sai ikka väga täis.

RETSEPT
Suitsusink sealihast (10%) 110g
Hapukoor (10%) 32g
Tomat 100g
Paprikas 50g
Sibul 30g
Hirsihelbed 50g
Või 11g
Soola, pipart, sidrunipipart

Panin hirsihelbed keevasse vette ja keetsin pehmeks. Maitsestasin soolaga. Sulatasin pannil või, praadisin seal sibulat ja sinki, lisasin ka vabavarast paprikat. Seejärel lisasin sekka pudru ja kuumutasin veel korra läbi. Kõrvale tükeldasin tomatit, mille segasin hapukoorega, maitseks sidrunipipart ja soola. 



REEDE

Neljapäeval oli mul veel reedeseks hommikusöögiks valitud välja "soolane puder kodujuustuga", aga hommikul muutsin meelt ja otsustasin hoopiski teha magusat putru kaerakliidega. Lihtsalt oli tunne, et tahaks soolase asemel magusat. Lisaks oli mul kapis lahtine kookospiim, mis vaja ära kasutada. Tegin pudrus ka mitmeid asendusi – kasutasin rasvatut kohupiimakreemi ja FAST šokolaadi pudingupulbrit, maasikate asemel läks banaan ja kreeka pähklite asemel kookoshelbed. Eesmärgiks ikka esmalt kodus olemasolev ära kasutada, et ei peaks toiduaineid ära viskama seepärast et halvaks läinud (mulle üldse ei meeldi kui nii juhtub ja püüan seda vältida). Tegin hommikul pudru valmis ja pakkisin kaasa. Pudruports sai korralik ja kõht sai isegi natukene ülemäära täis. Võib-olla oli asi ka selles, et tegelikult mulle need igasugused proteiinipulbrid ei meeldi ja ka seekord hakkas lõpus selle maitse vastu. Kodus aga oli üks pakike ja tahtsin ära kasutada. Olen seda putru ka varem teinud, aga siis kasutasin ikka Valio kohupiimakreemi ja palju maitsvam oli. Need pulbrid aga on liiga magusad ja minu arvates viskavad keemia maitset.

RETSEPT 
Kohupiimakreem rasvata 168g
Proteiini puding FAST 28g
Banaan 46g
Kaerakliid 37g
Kookoshelbed 6g
Kookospiim 31g
Maitseks stevia, sool

Kaerakliidest keetsin veega pudru, maitsestasin steviaga ja lisasin ka näpuotsatäis soola. Segasin kokku kohupiimakreemi, proteiini pudingu ja kookospiima. Lisasin ka natukene vett. Serveerisin putru kohupiimaseguga, banaani ja kookoshelvestega.



LAUPÄEV

Laupäeva hommikuks tegin küpsetatud hirsiputru. Olen seda ka varem teinud ja tookord sai ikka väga maitsev, nagu kohupiimakook. Seekord aga nii hea ei saanud ja jäi liiga vedel ka. Ilmselt oli kogus seekord suurem ja tahtis pisut kauem ahjus küpseda. Lisaks sellele kasutasin taaskord hirsihelbeid. Osa piima ma jätsin latte tegemiseks, osa läks pudru sisse. Puder juba jäi aga ilmselt liiga vedel (tavaline hirss imab ehk endasse rohkem vedelikku). Igal juhul enam ma hirsihelbeid siin retseptis ei kasutaks ja varun teinekord rohkem aega, et puder saaks kauem ahjus küpseda. 

RETSEPT
Muna 80g
Piim 136g
Kohvikoor 49g
Kohupiimakreem rasvata 163g
Banaan 19g
Hirss 37g
Maitseks kaneel ja stevia

Keetsin hirsihelbed veega pehmeks, lisasin natu piima ja kohvikoort ja lasin veel podiseda, kuni puder muutus paksemaks. Eraldasin munakollased munavalgetest. Mikserdasin munavalged tugevaks vahuks. Teises kausis segasin kokku munakollased, kohupiimakreemi, kohvikoore ja hirsipudru. Viimasena lisasin õrnalt segades vahustatud munavalge. Valasin vormidesse ja asetasin peale banaaniviilud. Küpsetasin 180C juures 30 minutit (ilmselt oleks tahtnud ikka rohkem). 



PÜHAPÄEV

Laupäeva õhtul läksin sõbranna juurde ööseks ja lubasin tal meile pühapäeva hommikuks ühe pudru välja valida. Valituks osutus juustune kaerakliipuder. See on vist üks esimesi retsepte, mis ma Fitlapis katsetasin ja esimese korraga sai suureks lemmikuks. See nädal polnudki seda putru veel teinud, seega sobis see mulle ideaalselt. Olen seda putru proovinud erinevate juustudega, kuid suitsujuust sobib ikka kõige paremini! 

RETSEPT
Kohvikoor 46g
Suitsujuust 25g
Kodujuust klassikaline 5% 97g
Kaerakliid 71g

Ajasime vee koos kohvikoorega keema, lisasime kaerakliid ja keetsime putru tasasel tulel. Vett lisasime lõpus veidi juurde, sest liiga paks sai. Kõige lõpus lisasime pudrule juustu ja kodujuustu. Segasime läbi ja maitsestasime soola-pipraga. 




Mis ma muud oskan kokkuvõtteks öelda, kui et kõik pudrud olid väga maitsvad ja toitvad. Lemmikut ei oskagi välja tuua, aga kõige toitvamad olid ehk juustune kaeraklii puder ja koorene puder munaga. Nüüd tean, et kui tahan et kõht püsiks kaua täis, valin hommikusöögiks pudru! Ja kui on kiire, siis soovitan seda viimast putru - juustune kaeraklii puder, sest see tõesti valmib ruttu. 

Tänaseks on kell juba nii palju saanud, et oleks aeg teki alla pugeda. Homme, kui jääb õhtul aega üle, kirjutan Teile natukene veel eelmise nädala teise poole trennidest, tervisest, päevasest kaloraažist, patutoidukorrast ja uutest retseptidest, mida olen katsetanud. 

Headööd! 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar