pühapäev, 15. oktoober 2017

Palju maitsvaid retsepte - järgi proovitud!

Heihei! 

Instagramis on vist mõned juba aru saanud, et mulle väga meeldib köögis vaaritada ja uusi retsepte katsetada. Muudkui aga tuleb story'sse toidupilte. Vahepeal see uute retseptide otsimise ja katsetamise tuhin kadus ära, kuid nüüd on jälle tagasi tulnud. Põhiliselt otsin retsepte pinterestist. Mõtlesin siis, et mis ma ikka neid retsepte vihikusse kirjutan vaid toon parimad palad ka siia. Teinekord on endalgi hea uuesti üles otsida. Viimasel ajal olen kohe eriti maitsvate retseptide otsa sattunud. Seekord on põhirõhk magusal. 

KAERA-KÕRVITSA PANNKOOGID


Jagasin seda retsepti ka instastory's. Ükspäev aga avastasin et olin pildi pealt ühe tähtsa komponendi unustanud - jahu. Olin just ühe suure kõrvitsa püreeks teinud ning mõtlesin, kuhu seda lisaks supile ja pudrule veel võiks lisada. Kuna oli ilus pühapäeva hommik, siis tulid mõttesse pannkoogid. Originaalretsepti kahjuks enam üles ei leia. Pannkoogid said aga ülimaitsvad!

  • 40 g täistera kaerajahu
  • 55 g Valio Gefilus maitsestamata jogurtit
  • 55 g kõrvitsapüreed*
  • 1 muna
  • 45 ml Alpro magustamata mandlipiima
  • 1/2 spl Steviat
  • 1/2 tl kaneeli
  • 1/4 tl ingverit
  • näpuotsaga muskaati või vürtspipart
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
*Kui kõrvitsapüreed pole, siis asenda see mõne muu püreega (mango, õun, ploom) või purustatud küpse banaaniga. 

Sega kõik ained omavahel. Kõige viimasena lisa küpsetuspulber. Lase taignal seista pool tunnikest ja seejärel küpseta keskmisel kuumusel pisikesed pannkoogid. 

See kogus pannkooke annab 260kcal (C28,F9,P14).

Mina otsustasin pannkookidest torni laduda, päris kõrge torn sai ja mitu korda tahtis ümber kukkuda. Torni ehitamiseks kasutasin Alma mustikamaitselist Kreeka jogurtit. Lisandiks veel natukene vahtrasiirupit, mustikaid ja banaani. 



LAHJA TOORJUUSTUKOOK


Kunagi ammu juba sai SEE retsept to do listi lisatud. Millegipärast jäi tegemata ja leidsin alles hiljaaegu selle uuesti üles. Üks ütlemata lahja variant toorjuustukoogist, aga vägaväga maitsev. Eriti hea oli see kook ülejärgmisel päeval. Kirsikastet mina ei teinud vaid serveerisin seda omatehtud hapuka kreegimoosiga - super!

PÕHI:
  • 95 g küpsiseid (kasutasin tavalisi Kalevi šokolaadiküpsiseid)
  • 12 g kookosrasva
KATE:
  • 400 g Alma rasvatut kodujuustu (0,1%)
  • 200 g lahjat toorjuustu (kasutasin Exquisa fitline toorjuustu)
  • 3 muna
  • 30 g täistera nisujahu
  • 70 g steviat (või muud magustajat)
  • pisut soola
  • 100 g maitsestamata jogurtit (kasutasin Valio gefilus laktoosivaba jogurtit)
Purusta küpsised ja sega sulatatud kookosrasvaga. Pressi vormi põhja (kasutasin 18cm läbimõõduga koogivormi) ja eelküpseta 160C juures 15 minutit. Samal ajal blenderda kodujuust ühtlaseks (või kasuta saumikserit). Lisa kõik ülejäänud ained ja sega ühtlaseks. Vala eelküpsetatud põhjale ja küpseta kooki veel 60 minutit. Lülita ahi välja ja hoia kooki ahjus veel tund aega. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda. Pista külmkappi ja ideaalvariandis maiusta alles järgmisel päeval. Ja nagu juba mainisin siis soovitan serveerida koos mõne hapuka moosiga. 

100g koogi kohta 130kcal (C11,4/F4,4/P11,2)



TOORJUUSTU GLASUURIGA PORGANDI-ANANASSI KOOK 

Eile avastasin, et külmkapis on lahtine ananassikonserv, mis oleks vaja ära kasutada. Kuna täna käisin õel külas, siis oligi hea põhjus üks maitsev kook külakostiks kaasa küpsetada. Leidsin veel ka porgandeid ja ühe paki toorjuustu. Pikema mõtlemiseta läks käiku SEE retsept. Mina kasutasin kattes tuhksuhkru asemel karamellise mekiga palmisuhkrut pooleks steviaga. Porgandikoogid on mulle alati meeldinud. See kook lõhnas nii hästi, nagu jõulud (kaugel needki enam on eksole). Ka õetütar sõi seda suure isuga. Mõnusa tekstuuriga kook - mahlane ananass, krõmpsud kreeka pähklid, kreemjas karamellise mekiga kate. 

KOOK:
  • 250 g täistera nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl soola
  • 2 tl kaneeli
  • 1/2 tl ingverit
  • 1/4 tl muskaati või vürtspipart
  • 1/4 tl nelki
  • 100 g palmisuhkrut
  • 40 g oliiviõli
  • 130 g Alma kreeka jogurtit
  • 3 muna
  • 180 g purustatud ananassi omas mahlas 
  • 300 g peenelt riivitud porgandit
  • 70 g hakitud kreeka pähkleid
TOORJUUSTUGLASUUR:
  • 200 g toorjuustu (kasutasin Philadelphia light 11%) 
  • 130 g kreeka jogurtit
  • 65 g steviat
  • 50 g palmisuhkrut
Sega omavahel kuivained. Vahusta eraldi kausis kookossuhkur koos õliga. Lisa jogurt ja sega ühtlaseks. Lisa ükshaaval munad, vahepeal mikserdades. Seejärel lisa kuivained ja sega ühtlaseks taignaks. Viimasenda lisa ananass, porgand ja hakitud kreeka pähklid. Sega ettevaatlikult ühtlaseks. Vala võiga määritud ahjuplaadile (või vormi). Küpseta kooki 180C juures 35-45 minutit. Tõsta kook välja ning lase täielikult jahtuda. Glasuuri jaoks vahusta kõik ained kuni suhkur on sulanud. Määri glasuur jahtunud koogile. Kaunista - mina kasutasin pohli, kreeka pähkleid, kookoshelbeid, kakaonibse. Neid ma makrodesse ei arvestanud. Ja pildil olev koogitükk on umbestäpselt 135g.

100g koogi kohta 212kcal (C26,6/F9/P6,9)



BBQ REBITUD KANALIHA JA KODUNE BURGER


Magusale lõpetuseks midagi soolast ka. Alates sellest ajast kui sain endale multikeetja olen korduvalt teinud rebitud kanaliha. Lemmik on mehhikopärane, aga täna mõtlesin, et proovin vahelduseks BBQ maitsega. Tavaliselt ostan korraga kilo kanafileed ja teen suurema portsu, sest see säilib külmkapis väga hästi (võib isegi ka sügavkülma panna portsjonite kaupa). Lisaks saab seda nii mitut moodi kasutada - burgeri ja tortillade vahele, burritod, koos riisiga, püreesupi peale, salati sisse. Pea igale poole sobib. BBQ retsept on kohe eriti lihtne ja multikeetjaga pole valmistamine ka teab mis keeruline. Lihtsalt kõik asjad ühte potti (isegi tükeldama ei pea) ja lased podiseda kolm tunnikest. Vahepeal saab muid toimetusi teha. Kui kolm tundi möödas, siis rebid kana kahvliga (kana lihtsalt ise laguneb laiali), segad korra ja lased veel 15 minutit podiseda. Nii mõnus mahlane jääb!

  • 870 g kanafileed
  • 250 g Salvesti BBQ mustsõstrakastet (teinekord prooviksin mõnda muud BBQ kastet, mis oleks pisut intensiivsema maitsega)
  • 50 g Itaalia salatikastet
  • 50 g pruuni suhkrut
  • 15 ml Worchesteri kastet
  • soola
Maitsesta kanafileed natukese soolaga ja aseta multikeetja anumasse. Sega omavahel ülejäänud ained ning vala kanafileede peale. Küpseta madalal kuumusel kolm tundi. Seejärel lõhu kanafilee kahvliga ribadeks ja lase veel 10-15 minutit podiseda. 

100g rebitud kanafilee kohta 131kcal (C11,8/F0,2/P20,6)

Meie tegime täna burgereid. Kasutasime Leiburi burgerikukleid, mis on minu arvates täpselt paraja suurusega. Vahele läks törts majoneesi, praetud sibulat, salatilehti, värsket kurki, hapukurki, tomat it (kusjuures veel koduaia oma - nii maitsev), röstsibulat.



Järgmine nädal juba uued retseptid. Ema käis täna külas ja tõi mulle kuldkollast kõrvitsat, suuri kodukana mune, kilekotitäis õunu, porgandit ja kartulit. Milline luksus! :)

Mõnusat pühapäeva õhtut ja tegusat uut nädalat! :) 





1 kommentaar: