pühapäev, 29. jaanuar 2017

Aitähh, naised! Räägime kollageenist.

Tere taas! Kõigepealt tahaksin Teid kõiki tänada, kes võtsid minuga pärast eelmist postitust ühendust, jagasid oma kogemusi ning andsid nõu ning palju mõtlemisainet. Sarnaste probleemidega naisi on ikka päris palju. Aitähh, et jagasite minuga enda lugu ja tänud kõikidele heade soovide eest! Hoiame ikka kokku ja toetama üksteist! :)



Homme hommikul siis helistangi arstile, et teada saada, mis see vereanalüüs siis näitas ning missugune on minu hormonaalne olukord. Hetkel pole tunne üldse mitte hea. Selle ajaga on kõik aina süvenenud. Endiselt survetunne ja valu alakõhus, pidevalt paistes tunne. Mõnikord on olemine täitsa talutav ja juba nagu harjuks ära, aga siis jällegi on selline tunne, nagu tahaks ainult kägaras voodis olla. Erinevad valud - torkiv valu, tuim valu, põletav valu, kõrvetav valu. Mõnikord tugevam, teinekord vaevumärgatav (aga siiski olemas). Nädala alguses olin juba päris positiivselt meelestatud ning tuju oli üsna hea. Nüüd aga on juba kolmas päev lihtsalt kohutav olla. Püstijalu on lihtsalt raske olla, kohati ajab valu iiveldama, alakõht on turses ja katsudes kõva ning valulik. Kõhukinnisus. Vahepeal on tunne, et peaksin söömise üldse ära jätma, sest no miski ei liigu. Teisest küljest tean, et sööma ju peab, sest kaloridefitsiit teeks asja veelgi hullemaks. Ma lihtsalt tunnen, kuidas see kõik lihtsalt tõmbab energiast tühjaks. Täna tahtsingi olla kodus asjalik ja veidi koristada, kuid selle asemel jäin lihtsalt pisar silmis magama. Ohjah, võib-olla virisen liiga palju ja peaksin rohkem oma tundeid kontrolli all hoidma. Aga ega sellest ka mingit kasu ei oleks. Ilmselgelt olen ma selle jama pärast stressis ja see omakorda mõjub negatiivselt antud olukorrale. Nagu nõiaring. Ma tõesti püüan olla positiivne ja rõõmsameelne ja võtta asja rahulikult. Aga see jama on juba nii pikalt kestnud ja neid murdumishetki esineb järjest rohkem. Nendel hetkedel lihtsalt mõtlen, et kaua võib, miks ei võiks juba hea olla. See ju pole normaalne. Aga ega alla ma ei anna, ükskord tuleb lahendus ja tunnen end taas hästi! 

Trennist rääkides, siis tahaksin anda trennides endast maksimumi, aga tunnen, et ei saa seda teha. Ma tunnen, et harjutuste juures on juberaske panna tööle oma core, pingutada kõhulihaseid. Seetõttu on need lihased ka ilmselt nõrgemaks jäänud. See nädal oli puhkenädal, ehk siis kergemad trennid. Järgmine kuu on mahukuu ning järgmine nädal baasnädal. Homme ootab ees üks mõnus jalapäev. Loodan, et selleks ajaks on ka enesetunne paremaks läinud, et saaksin trenni nautida ja tunda täpselt nii: 


Lubasin aga rääkida veel ühest dr.ohhira tootest, mida eelmine aasta sain proovida - kollageeni jook. Võistluseelse dieedi ajal tegin läbi korraliku probiootikumide kuuri, mis tõesti mõjus positiivselt nii üldisele enesetundele kui ka ainevahetusele. Dieedi lõpupoole oli nahk siiski päris kuiv ning ei aidanud ükski kreemitamine ja koorimine. Teised tüdrukud ütlesid ka, et see on normaalne, kuna keha rasvaprotsent on niivõrd madal. Siiski otsustasin, et proovin kollageeni kuuri läbi teha lootes, et ehk mõjub ka nahale hästi. 

Üks kuur näeb ette 2 pakendit ehk 10 pudelit. Esimesed viis võtsin järjestikustel päevadel, õhtuti. Seejärel aga üks pudel iga kolme päeva tagant. Mida see pisikene 20ml suurune pudel siis sisaldab?



KOLLAGEEN
Kollageen on oluline aine kehas, moodustades ligi 30% meie kehas olevast proteiinist. Meie keha toodab vajamineva kollageeni ise, kuid vananemisega seotud protsesside toimel selle valgu tootmine väheneb järk-järgult. Erinevate allikate andmetel ulatub kollageenikadu nahas keskmiselt 1%-ni aastas. Kuidas aga kollageeni kadumist nahas vältida ja säilitada võimalikult pikalt nooruslik ja jumekas nahk? Tuleks vältida ülemäärast päevitamist, suitsetamist, alkoholi. Kindlasti on tähtsal kohal piisav uni, kuna keha uuendusprotsessid toimuvad just öösiti. Olulisel kohal on ka toitumine - kollageeni tootmise jaoks on oluline süüa toiduaineid mis on antioksüdantide- ja vitamiinirikkad. Väga hästi sobivad värvilised puu- ja köögiviljad nagu tomatid, greip, arbuus, brokkoli ja maasikad ning Omega 3-rasvhappeid sisaldavad toidud. Turul on ka palju kollageeni sisaldavaid kosmeetikatooteid, kuid nendes sisalduv kollageen ei oma praktiliselt mingit mõju. Seda seetõttu, et kollageeni molekul on liiga suur ning ei suuda nahka läbida. Nii jääb kollageen lihtsalt meile naha peale, kust see maha kulub, hõõrdub või pesuga eemaldatakse. erinevate uuringutega on tõestatud, et Tõhusam on kollageeni manustada toidulisandite näol. On leitud, et 90% suukaudselt manustatud kollageenist imendub ja koguneb nahas. Küll aga tuleks väga põhjalikult uurida, mis allikast kollageen toidulisandisse kuulub. Kõige efektiivsemaks peetakse praegu hüdrolüüsitud merelist kollageeni (toodetud kalasoomustest). Sedasama kollageeni kasutatakse ka dr.Ohhira tootes. Hüdrolüüsimise käigus lõhutakse kollageeni suured molekulid väiksemateks, võimaldades kollageenil efektiivselt nahka imenduda, nahka elastsemaks ja säravamaks muuta ning kortsukesi vähendada.

ELASTIIN
Kui kollageen on kõige suurem proteiin meie kehas, siis teisel kohal on elastiin. Elastiin asub peaaegu kõikides kudedes meie kehas, kaasaarvatud arterites, kopsudes, nahas, kõõlustes ja muudes organites. Kollageen moodustab naha tekstuuri, elastiin aga tagab naha elastsuse. 

HÜALUROONHAPE
Hüaluroonhape on inimesele omane molekul, mis moodustab kudedes koos teiste ainetega geelilaadse rakuvahelise täite. Üks hüaluroonhappe molekul suudab siduda endast 1000 korda enam vett. Lisaks nahas niiskuse sidumisele vähendab hüaluroonhape ka niiskuse aurustumist nahast, transpordib naharakkudesse hapnikku ja toiteaineid ning kõrvaldab rakkudest jääkaineid. Mitmed kosmeetikatooted sisaldavad samuti hüaluroonhapet, kuid jällegi ei suuda see tungida naha sügavametesse kihtidesse, vaid jääb naha ülemistesse kihtidesse (epidermi) pidama, sest molekulid on liiga suured, et läbida epidermi sarvkihti. Seepärast on hüaluroonhappet sisaldavad kreemid efektiivsed ainult naha niisutajana ning ei toimi vananemisvastase vahendina.

KOENSÜÜM Q10
Koensüüm Q10 ehk ubikinoon on organismis esinev ensüüm, mis toimib antioksüdandina ja osaleb raku energia tootmise protsessis.  Ideaalses olekus suudab keha toota nii palju koensüümi Q10 kui vaja. Kui aga organism vananeb või seda mõjutavad stress, mõningad ravimid, suitsetamine jne, väheneb ka vajaliku ensüümi tootmine kehas. Selle tulemusena väheneb rakkude uuenemine ning vastupanuvõime stressile. Alates 25ndast eluaastast hakkab Q10 süntees organismis vähenema. Q10-t saame ka erinevatest toiduainetest. Eriti palju sisaldavad koensüüm Q10-t merekalad, nagu makrellid ja sardiinid, samuti leidub seda rohkelt munas, kana- ja sealihas, sojaõlis, täisteraviljatoodetes, pähklites ja spinatis. Et koensüüm imenduks peensooles korralikult, vajab ta rasvast keskkonda – seetõttu on eelnimetatud toiduained head ka Q10 vitamiini omastatavust silmas pidades.

MESILASPIIM
Mesilaspiim on ideaalne toit, milles on palju meie kehale vajalikke aineid– nende hulgas on 9 liiki meile asendamatuid amionohappeid ja 15 muud sorti aminohapet. Samuti on mesilaspiim hea vitamiinide allikas (10 erinevat liiki), eriti tugevalt on esindatud vitamiin B. Samuti on mesilaspiimas 8 erinevat liiki mineraali, mis on toitumisel olulised (nt kaalium, magneesium, fosfor jne).

KÄÄRITATUD PROBIOOTIKUM
Erinevate toidulisandite, mineraalide ja vitamiinide maksimaalseks omandamiseks on vaja, et meie soolestiku mikrofloora oleks tasakaalus. Seetõttu on kollegeenijooki lisatud ka probiootikume - et keha suudaks kasulikke aineid paremini omastada. 



Nagu näete, siis üks pisikene pudel sisaldab nii palju head kraami. Koostisosade seas on ka naturaalne mustikamahl - seepärast maitseb see jook ülihästi! Maitse osas olingi algul väga skeptiline ja kartsin, et ega see midagi head ei saa olla. Aga üllatusin. 

Jõuame nüüd siis kõige põnevama kohani, ehk kuidas siis mõjus? Nagu juba mainisin, siis olin eelnevalt juba ka probiootikumi kuuri läbi teinud. Kollageeni joogi kohta olin lugenud ja kuulnud, et paljud märkavad muutusi juba pärast esimest pudelit. Minul nii ei läinud. Mul oli väga kuiv nahk tol ajal ja üleüldse on mul aastaringselt nahk pigem kuivem. Juustega probleeme pole, üldiselt on terved ja kasvavad hästi. Samamoodi on ripsmetega - kõik kosmeetikud imestavad kui pikad need on ja küsivad mis ma nendega teen. Kõige rohkem lootsingi, et naha niiskustasakaal muutub paremaks. Kui nüüd päris aus olla, siis olulisi muutusi ma pärast kuuri lõpetamist tähele ei pannud. Nahk oli küll pisut paremas seisus ja ei vajanud enam nii palju kreemi, aga ütleme nii et VAU efekti ei olnud. Kuuri tegin läbi kahe võistluse vahepealsel ajal. Loomulikult ma ka koorisin nahka päris tihti ja kasutasin siiski lisaks ka kreemi. Teisel võistlusel aga võttis minu nahk grimmi palju paremini vastu - grimm jäi eelmise korraga võrreldes oluliselt ühtlasem. Grimmi toon oli ka hoopis teine, kuigi kasutasin täpselt sama firma grimmi. 

Kuigi väliselt ma suuri muutusi tähele ei pannud, siis usun, et sisemine mõju oli tunduvalt suurem. Kindlasti ei mänginud siin rolli ainult see kollageenijook vaid usun, et mitmed asjad kokku mõjusid niivõrd positiivselt, et olin ka vahetult enne viimast võistlust üllatavalt energiline ja rõõmsameelne. Olen kuulnud ja lugenud, et paljudel on meeletud tujukõikumised ja tohutu energiakriis. Loomulikult olin ka mina kurnatud ja mõni päev kohe eriti väsinud, aga isegi imestasin, et tuju püsis üsna stabiilne, ja sellist emotsioonide virrvarri nagu praegu, mul siis polnud. 

Kindlasti igale ühele mõjub see toode erinevalt. Kui Sul tekkis huvi ja tahaks ka enda peal proovida, siis rohkem infot saab dr.ohhira koduleheküljelt. Mina kasutan endiselt nende probiootikume. Kuigi hetkeolukord pole kiita, siis loodan ja usun, et need ikkagi aitavad minu tervenemisele positiivses mõttes kaasa. Plaanin võtta probiootikume terve aasta jooksul (võibolla mitte iga kuu aga kuuride kaupa). Dieediperioodil saab kindlasti olema minu must have toidulisand!

Keda ehk rohkem huvitab soolestiku mikrobioota teema ja tahaks end sel teemal rohkem kurssi viia, siis soovitan liituda ka dr.Ohhira FB lehega SIIN - palju põnevaid artikleid ja videosid. Mind ennast on see teema järjest rohkem huvitama hakanud. See on lihtsalt uskumatu, kui suurt mõju soolestiku mikrobioota meile avaldab. 

Tänaseks ma lõpetan, aeg oleks hakata magama sättima. Ilusat und! 








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar