reede, 12. mai 2017

Kevadrullid, toekas hommikupuder ja kihiline chia puding

Hei armsad lugejad! Mõtlesin siin, et jagan Teile vahepeal mõningaid retsepte. Kunagi tükk aega tagasi sai umamist ostetud riisipabereid ja plaanisin teha kevadrulle, kuid alles lähiajal sai see pakk avatud ja paberid rulli keeratud. Need kevadrullid said aga niivõrd head, et lausa kolm järjestikust päeva olid mul menüüs. 

Ükspäev käisime sõbrannaga piknikul ja leidsin, et need on ju ideaalsed ka piknikule kaasa haaramiseks. Mmmm, ja see ananassi-hoisin kaste on imemaitsev! Mõlgutan siin juba mõtteid, et see sobiks ka ideaalselt kana või grillitud krevettide kõrvale. Piknikule haarasime me veel laada pealt maasikaid ja värsket soolakurki. Käisime ka Gustavist läbi ja võtsime magustoiduks Brita koogi. Rimis tekkis isu ka karjala piruka järgi. Me mõlemad olime hommikuse söögi peal, käisime koos trennis ja piniku pidasime alles viie paiku. Kõhud olid ikka päris tühjad juba. Kodus tegime termostassidesse ka kohvi kaasa. Kahjuks läks ilm päris jahedaks ja kaasa võetud pleed kulus marjaks ära. Saime kõhud täis, tegime naeruteraapiat ja läksime edasi Aurasse sulistama ja saunamõnusid nautima. Üks ütlemata tore päev oli!


Nüüd siis aga retsepti juurde. Mina kasutasin seekord valmis hoisin kastet, mis on samuti tellitud umamist. Jagan Teiega ka koduse hoisin kastme retsepti, mida olen ka varasemalt kevadrullide juures kasutanud ja mis on samuti väga maitsev. Kastme valmistamisel kasutasin seekord maapähklivõipulbrit, kuna tavaline maapähklivõi oli otsa saanud. Tegime kokku kuus kevadrulli, antud kastme retseptist jagub kahele.  

Ananassi-Hoisin kaste


15 g Santa Maria magusat tšillikastet
5 g mett
70 ml ananassimahla
1 tl kalakastet
3 spl Hoisin kastet (koduse kastme jaoks sega eelnevalt kokku 8spl sojakastet, 4spl maapähklivõid, 2spl mett, 4tl riisiäädikat, 1/4 tl purustatud küüslauku, 1/2 tl teravat tšillikastet, musta pipart)
12 g maapähklivõipulbrit (PB2 või asenda tavalise maapähklivõiga)
1/2 tl jahvatatud ingverit
1/2 tl jahvatatud küüslauku

Pane kõik ained pisikesse potti ja lase korraks keema tõusta. Alanda kuumust ja lase mõni minut podiseda samal ajal pidevalt segades. Kaste on valmis kui see on ühtlane ja üsna paks. Lase jahtuda, jahtudes kaste pakseneb veelgi enam.

Tšillimarinaad 


55 g Santa Maria magusat tšillikastet
20 g mett
30 ml ananassimahla
1 spl kalakastet
1/2 tl jahvatatud ingverit
1/2 tl jahvatatud küüslauku
Sega kõik ained kokku. 

Kevadrullid (3tk - ühele)


3 tk riisipaberit
40 g kurki
35 g paprikat
20 g porgandit 
60 g Hiina kapsast
20 g Thai Choice pruuni riisi niitnuudleid
15 g tšillimarinaad
Pool kogust ananassi-hoisin kastmest
Spinatilehti
Lehtpeterselli

Kuna minu sõbranna on taimetoitlane, siis me lihamaterjali sisse ei pannud. Mina enda omadele tegelikult panin pisut ka lumekrabi. Küll aga tegin kevadrulle ükspäev ka krevettidega - yammm! Iga kevadrulli jaoks võtsin kaks suurt krevetti. Praadisin krevetid võis, maitsestasin soola-pipra ja tšillimarinaadiga. 

Kevadrullide jaoks ribasta peenelt kõik köögiviljad. Võid kasutada ka muid köögivilju. Ise olen kasutanud ka suvikõrvitsat, redist, jääsalatit, tavalisi salatilehti. Valmista pakendil oleva kasutusjuhendi järgi niitnuudlid. Kurna nuudlid külma veega ning sega tšillimarinaadiga. Leota riisipabereid kuumas vees umbes 10 sekundit. Seejärel pane koostisosad paberi keskele ja rulli kokku. Kahjuks ma ei teinud pilti, kuidas neid rullida, kuid sain SIIT ühe hea pildi. Lingile klikates näeb ka videot. Kõrvale serveeri pisikeses kausikeses ananassi-hoisin kastet.



Sisestasin retsepti ka myfitnesspali ja kolme kevadrulli kohta on andmed sellised (koos kastmega): 

379kcal
Süsivesikuid 81,8g
Rasva 2,6g
Valku 7,7g


Veel tahaksin jagada üht eriti toekat hommikupudru retsepti. Viimased hommikud olen pudru juures suurendanud valgu ja rasva osakaalu ning olen pannud tähele, et kõht püsib veelgi pikemalt täis. Mõnikord on mul lõuna sätitud üsna hiliseks, eriti kui alles kella 11ks lähen tööle. Süsivesikuid söön rohkem enne ja pärast trenni. Kuidagi tundub, et nii sobib mulle hästi.  Ükspäev avastasin ühe hea lehekülje, kust saab eriti soodsalt erinevaid superfood tooteid, kuivatatud puuvilju, pähkleid, õlisid. Tegin kohe ka tellimuse. Seal müüakse paljusid tooteid kilostes pakkides. Meie jagasime need sõbrannaga näiteks pooleks. Tellisin goji marju, purustatud kakaoubasid, chia seemneid, kinoad, toorkakaod. Kui registreerud kasutajaks, saad veel 5% hindadest alla ning alates 50€ on transport tasuta. Mina jäin igati rahule - http://biolife.ee/. 

Toekas hommikupuder


70 g kaerakliisid
10 g kookosjahu
10 g linajahu
10 g self omninutrition whey shake, šokolaadimaitseline
1 keskmine muna
50 g banaani
400g vett

Pane potti kaerakliid, 12g goji marju (ülejäänud jäta peale kaunistamiseks), kookosjahu, linajahu. Vala vesi peale. Lase puder keema tõusta, seejärel alanda kuumust ja lase podiseda aegajalt vispliga segades. Maitsesta soolaga. Kui puder on juba üsna paks, sega pudru sisse üks muna ja valgupulber. Sega vispliga paar minutit kuni puder on kohev. Kaunista puder banaani, goji marjade ja purustatud toor-kakaoubadega. Lase heal maitsta! 

597kcal
Süsivesikud 63,3g
Rasva 19,3g
Valku 36,1g


Olen enda jaoks taasavastanud chia puddingu. Mitmed korrad olen seda enne trenni vahepalaks tööle kaasa teinud. Internetiavarustes on mitmeid retsepte ja ideedepuudust ei tohiks küll tulla. Tihti meeldib mulle aga ise improviseerida ja miksida erinevaid maitseid. Ükspäev tuli taaskord selle magustoidu isu ja mõtlesin seekord teha midagi kihilist. Tegin eelmisel õhtul valmis kaks erinevat chia puddingut. 

Banaani-maapähkli-šokolaadi Chia puding


116 g banaani (kahvliga püreestatud)
12 g maapähklivõi pulbrit (PB2)
120 ml šokolaadimaitselist sojajooki (Alpro)
100 ml magustamata mandlipiima
20 g self omninutrition whey shake, šokolaadimaitseline

Toiteväärtus 100g kohta: 130kcal (C18,5 F4,5 P5)

Mango Chia puding


100 ml magustamata mandlipiima
100 g maitsestamata jogurtit (gefilus, laktoosivaba)
100 g Bonne mangopüreed

Toiteväärtus 100g kohta: 96kcal (C10,7 F4,7 P3,3)

Järgmine päev oli puding mõnusalt paks. Hommikul käisin turu peal ja ostsin sealt magusaid maasikaid ja kultuurmustikaid. Kaunistamiseks ja krõmpsu tekstuuri lisamiseks röstisin pannil kaerahelbeid natukese või ja kookospalmisuhkruga. Serveerisin magustoitu kihiti veinipokaalidesse.

Kihiline Chia magustoit


10 g röstitud kaerahelbeid
20g Bonne mangopüreed
150 g banaani-maapähkli-šokolaadi chia pudingut
80 g maasikaid
30 g mustikaid

Kogu magustoit: 369kcal (C50 F13 P16)


Köögis meeldib mulle toimetada ja mida suvele lähemale, seda rohkem tahab keha igasugu värsket kraami. Seetõttu on hetkel minu menüüs väga tihti erinevad salatid või panni peal vokitud köögiviljad. Tortillarullid ja võikud värske kraamiga isutavad ka päris tihti. Aga siin üks pilt veel tõestuseks, et lisaks kokkamisele ja söömisele käin siiski endiselt ka trennis. Eks millalgi räägin lähemalt oma eesmärkidest. Viimased kolm nädalat olen aga jalga longanud ja valud on aina süvenenud. valest kõnnimustrist on absoluutselt kõik jalalihased valusad ja viimased kaks päeva on tekkinud krambid. Käisin arstil ka, aga ega ta seda jalga väga ei vaadanud. Sümptomite järgi pani diagnoosiks tendiniidi ja sain põletikuvastased ravimid peale. Kuna minu töö on ka üsna aktiivne ja ikkagi päev otsa jala peal, siis eile pärast tööd trennis tundsin, et pean vist siiski jala peal tatsamist mõneks ajaks piirama. Ei oska kirjeldada, aga paras piin on vahepeal. Loodan väga, et peagi saab korda, sest ma igatsen jalapäeva! :)


Homme lähen kohe pärast tööd maale. Pühapäeval ju emadepäev ja kogu pere saab kokku. Nii ootan juba. Armas ema käis sushi koolitusel ja lubas emadepäevaks sushit teha. Ei mäletagi millal viimati seda sõin, aga jubedalt hakkas isutama küll! :)

Kui Sind mõni retsept ahvatles ja otsustad ka ise järgi proovida, siis anna mulle ka teada, kuidas õnnestus. Igal juhul soovin Teile mõnusat nädalavahetust! :)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar