pühapäev, 17. aprill 2016

Uued eesmärgid

Heii!

Võib-olla nii mõnigi mõtleb, et kus ma jäänud olen - lubasin ju peale konkursi lõppu blogimisega jätkata. Olen täitsa olemas ja mitu päeva juba võtan hoogu, et siia kirjutada. Seoses konkursiga - võitja pidi selguma 14. aprill, kuid lükati edasi 21. aprillini kuna kohtunikud on eriarvamusel. Kindlasti kõik põnevusega juba ootavad. Ise ei oska isegi mitte ennustada, kes võiks võita, sest tublisid naisi oli nii palju, kellel olid silmaga märgatavad tulemused. Eks siis ootame põnevusega veel natukene ja varsti varsti saame teada, mis kohtunikud otsustavad. 

Kuidas mul läinud on? Ikka endiselt kiirelt ja tegusalt. See on ka ilmselt põhjus, miks ma pole jõudnud siia kirjutada. Nagu ma juba mainisin, siis plaanisin hakata käima jõusaalis. Tegingi siis aprilli alguses liitumise MyFitnessiga. Enne liitumist aga tehti mulle üks pakkumine. Nimelt olen tegelikult päris pikalt mõelnud, et ehk võiks proovida ka laval kasvõi korra elus ära käia (bikiinifitness). BeFit konkurss andis nii hea motivatsiooni trenni tegemiseks ja toitumise jälgimiseks ning mõtlesin, et võiks võtta mingi uue eesmärgi ja miks ei võiks see olla siis järjekordne võistlus. Võtsin väljakutse vastu ja nüüd ongi mul oma treener kelle käe all treenin. Oleme kaks nädalat koos jõusaalis käinud. Esialgu kolm korda nädalas, trenn üle kogu keha, et lihased harjuksid uue koormusega. Ma ju pole väga raskustega trenni teinud ja see on hoopis midagi muud kui minu kodused treeningkavad, kus on põhirõhk siis kardiol. Egle Villik vaatas ka mind üle ja ütles, et eeldused on täitsa olemas ja sügiseks oleksin ilmselt valmis võistlema küll, kui annan endast parima. Andis nõu, millele rohkem rõhku panna ja ilmselt hakkan tema juures ka poseerimist käima harjutamas. Järgmisest nädalast hakkan jõusaalis käima neli korda nädalas ja koormus vaikselt tõuseb. Senimaani olen rahul ja vägagi põnevil.

Nädalavahetusel olin maal ja tegin külakeskuse jõusaalis iseseisvalt trenni. Enamjaolt vabade raskustega, sest nende masinate sättimine võtab ikka omajagu aega. Kuna olin alguses üksinda, siis kangiga kükke ei julenud teha, või noh, ma ei suutnud välja nuputada kuidas ma saan seal selle kangi üldse turjale. Tegin siis hoopis jalapressi. Leiutasin mis ma leiutasin, aga sain igale lihasrühmale kaks harjutust tehtud küll. Lihtsalt võttis päris kaua aega.



Muidugi lisaks trennile tuleb endiselt jälgida ka toitumist. Liitusin Fitlapiga ja minu päeva menüü tulebki sealt. Soovitan seda programmi kõigile, kel on soovi mitmekülgselt ja tervislikult toituda. Retseptide valik on suur, toidud on maitsvad ja huvitavad, toite on lihtne valmistada. Lisaks on Sinu jaoks kõik arvutused ära tehtud -  kaloraaž on paigas vastavalt eesmärgile ja makrotoitained on tasakaalus. Hetkel toitun veel eesmärgiga kaalu langetada, kuna treener tahab teada, kuidas mu keha reageerib ja kas hakkab kaal langema. Olen kolm nädalat toitunud kava järgi, kuid kahjuks on tulnud ka punaseid päev ja kaal pole langenud. Põhjuseid võib olla mitmeid ja tegelikult ma väga ei põegi sellepärast, sest usun, et varsti keha harjub ja hakkab ka see kaalunumber allapoole liikuma. Siis aga ilmselt tuleb kaloraaži tõsta, sest muidu ei saa lihast arendada ja ei jõuaks jõusaalis raskusi tõsta. Siin on siis ülevaade, mis ma olen vahepeal teinud:


Toitumise kohta veel nii palju, et ma olen endale eesmärgiks võtnud iga nädal katsetada vähemalt kahte uut retsepti. Fitlapi keskkonnas on ju üle 300 retsepti ja kõik tunduvad nii ahvatlevad, aga tihti on oht jääda pidama ühtede-samade lemmikute juurde. Maal olles valisin välja retseptid, mida saaks teha ahjus, sest kodus mul ahju ju pole - ahjus küpsetatud hirsipuder, tortilla põhjal pitsa, ahjus üleküpsetatud kartulipuder munaga, porgandi-kohupiimakook. Lemmikretsepte tuleb järjest juurde :)


Paljud küsivad minult, et kuidas ma viitsin ja et see võtab ju nii palju aega - kaalumine ja söögi valmistamine. Mina ütlen selle peale ikka, et kui piisavalt hästi planeerida ja läbi mõelda, ei võta see midagi nii palju lisaaega. Ja kui kaalumise käppa saad ja omad skeemid-nipid on välja kujunenud, siis tuleb see kuidagi nii loomulikult. Lihtsalt on vaja veidi aega anda, et harjuda. Kõik saavad hakkama, kui piisavalt palju tahta. Fitlapis on natukene keerulisemaid retsepte, aga on ka ju selliseid toite, mida saad poest osta ja kohe põske pista. Minu jaoks on küll ajapuudus rumal vabandus. 

Võtan tavaliselt pühapäeva selliseks päevaks, kus panen enam-vähem nädalamenüü paika (või vähemalt kolme-nelja päeva menüü), koostan toidunimekirja (tegelikult Fitlap koostab selle Sinu eest ära, Sina lihtsalt eemaldad nimekirjast asjad, mis on kodus juba olemas). Siis käin poes ja ostan suurema toidukraami ära, sest nädala sees mitte ei viitsi poes käia. Mõnikord on küll poekotid rasked ja suured, et koduteel ähin-puhin ja puhkan mitu korda, aga siiamaani olen alati lõpuks ikka koju jõudnud. Paljud küsivad, et kas ma kodus ainult vaaritan või teen ikka midagi muud ka. Ausalt, suhteliselt vähe kulub söögitegemise peale. Ma ei ütleks et mul praegu kuluks selleks rohkem aega, kui varem ilma fitlapita. Pigem võib-olla isegi vähem, sest mul on toidukorrad ära planeeritud ja pole mingit mõtlemisvaeva, et mis ma nüüd süüa teen. Ja ega siis iga päev polegi vaja ju vaaritada. Tihti võtan ühe retsepti ja teen seda näiteks kolm portsu (kolme päeva lõunasöök). Hommikuti vaatan, mille isu parasjagu on - puder või omlett või pannkoogid. 

Karbimajandus on mul ikka üsna korralik. Tööpäevadel, kui on varasem start, siis võtan kaasa hommikusöögi (teen valmis sama hommik, aga kodus ei jõua nii vara süüa), lõunasöögi ja õhtusöögi. Õhtusöögi söön siis viie ajal kas enne tööpäeva lõppu või koduteel autos. Miks nii? Sest tavaliselt lähen ma kojujõudes kohe trenni. Peale trenni söön kodus hilise õhtusöögi. Kokku siis neli toidukorda ja nii iga päev.



Tänaseks aitab. Menüü on paika pandud, toidunimekiri koostatud ja peangi nüüd poodi minema. Kella viie ajal tegelikult tahaks MyFitnessi minna rühmatrenni - BAX, aga vaatan kas ikka jõuan sinna. Täna peaks tegelikult vaba päev olema. 

Püüan siis nüüdsest natukene tihedamini oma tegemistest kirjutada :)

Ilusat pühapäeva jätku!




7 kommentaari:

  1. Kas jagaksid toidu kaalumise nippe? :) aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõned nipid:
      1. Mul on pottide, mõõtekannude ja kausside kaalud eraldi paberi peal kirjas ja köögis kindlas kohas, kust saan neid alati vaadata. Näiteks kui teen potti mitu kogust korraga ja mul vaja ühe koguse portsjon välja arvutada, siis panen koos potiga kaalule, vaatan lehe pealt poti kaalu, võtan selle maha ja saangi teada palju mul sööki poti sees on ja selle jagan siis vastavalt kui mitu portsjonit tegin.
      2.Kui on vaja mõõta asju mida saab purgist võtta, siis asetan enne purgi kaalule, nullin kaalu ära ja võtan lusikaga otse purgist. Siis läheb kaal nagu miinusesse. Samamoodi toimin ka potist toidu võtmisega, kui olen oma ühe koguse välja arvutanud. Minule meeldib nii rohkem.
      3.See pole küll otseselt kaalumisega seotud, aga kirjutan fitlapi retsepti koos kogustega alati vihikusse ühele lehele. Siis järgmine kord kui tahan seda sama toitu teha, on mul retsept paberil olemas. Juhul kui kaal langeb/tõuseb ja kogused muutuvad, siis lihtsalt kirjutan koostisosade juurde uued kogused. Retseptist allapoole kirjutan ka asendused. Mulle lihtsalt ei meeldi köögis askeldades telefonist või arvutist asju vaadata.

      Võib-olla millalgi tuleb veel nippe meelde, hetkel aga oskasin ainult need välja tuua. Enda jaoks tuleb juba kõik nii loomulikult ja kiirelt. Kui miskit meenub, kirjutan juurde. Võib-olla kirjutan lausa eraldi postituse, sest paljude jaoks tundub see kaalumine ja retseptide järgi toidu tegemine aeganõudev ja keeruline. Aga tegelikult see lihtsalt nõuab natukene harjumist ja oma süsteemide loomist. Ehk saan natukene aidata :)

      Kustuta
    2. Super,,aitäh - sain lisanippe küll :) Eraldi postitus sel teemal oleks väga oodatud!

      Kustuta
  2. Vastused
    1. See on üks beachbody programmidest - 21 day fix extreme. Väga hea kodune kava. Rohkem infot saab siit lehelt - https://www.beachbody.com/

      Kustuta
  3. Hei, soovin sulle palju edu! :) Kui millalgi aega on, võiksid kirjutada oma toitumisest lähemalt. Saan aru, et sööd Fitlapi järgi, kuid ilmselt tarvitad sinna kõrvale veel mingeid proteiinipulbeid jms? Kuidas see Fitlapi kava mõjutab, kas sealt sööd siis midagi natukene vähem või ei? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan!

      Toitun 100% Fitlapi kava järgi ja pole kunagi väga pooldanud proteiinipulbreid, batoone ega muid sarnaseid toidulisandeid - puhas keemia ju. Saan vajaliku valgukoguse toiduga kätte ja igal juhul eelistangi süüa päris toitu! Kui tõesti on kiire, siis olen söönud Luxus batoone, mis on ka Fitlapi menüüs olemas. Proovinud olen ka proteiinipannkooke ja pudingupulbreid, aga need on tõesti varuvariant, kui miskit vaja kiiresti ja muud pole. Nälga ei tunne ja enesetunne on hea. Kindlasti teen toitumise kohta ka eraldi postitusi.

      Kustuta